Baza de Cunostinte
Instructiuni: > SETARI / DEFINITII
INTRODUCERE / MODIFICARE ARTICOLE
Adaugat de Natalia Delimarschi, lastmodifiedby Natalia Delimarschi on 28 noiembrie 2023 09:18 a.m.

     Din meniul de articole se definesc articolele, arborii de productie, preturile speciale, articolele echivalente, numerele corespondente, se modifica preturile.
      Pentru introducere/modificare/vizualizare a unui articol se apasa butonul Articole situat in meniul principal si dupa aceea se apasa pe Definire Articole.

     In acel moment se va deschide un ecran similar cu cel prezentat in figura de mai jos.

     In acest ecran se pot introduce articole noi, sau se pot modifica cele existente.
Deoarece fisa articolului contine multe campuri, introducerea si actualizarea se efectueaza in mai multe ecrane.
     Pentru a deschide o noua fisa de articol se selecteaza butonul Nou sau se introduce cheia articolului nou in campul cheie.
     Pentru a actualiza o fisa de articol introduceti cheia articolului sau selectati fisa de articol cu ajutorul optiunii de cautare (apasati F7 sau selectati optiunea Cautare din meniul click dreapta).

 

     Parametrii articolului.

  • Nr.: Numarul de ordine curent al articolului.
  • Cheie articol - codul de identificare al articolului. Acest cod poate fi numeric sau alfanumeric.
  • Denumire articol: Denumirea completa a articolului asa cum va fi tiparita in documente, lungimea campului este de 100 caractere.
  • Sintetic: Codul sintetic permite crearea de grupuri de articole. De exemplu: un cod sintetic 100 pentru imprimante cu cerneala, codul sintetic 110 pentru imprimante laser, codul sintetic 120 pentru calculatoare si codul 130 pentru monitoare. In momentul emiterii rapoartelor (nomenclatoare, fise, etc.), programul aranjeaza articolele in felul urmator: la inceput articolele sunt aranjate dupa codul sintetic, iar apoi dupa cheia articolelor din fiecare cod sintetic. Pentru rapoartele cu optiune de total, este afisat un subtotal pentru fiecare sintetic.
    Pentru a vizualiza denumirile codurilor sintetice sau pentru a selecta codul sintetic potrivit, apasati tasta F7 sau selectati optiunea Cautare din meniul click dreapta.
  • Analitic: Analiticul permite emiterea unui raport ce cuprinde diverse articole ce nu sunt consecutive in nomenclatorul articolelor. Analiticul contine 10 caractere. La introducerea unui analitic pentru un articol desemnat, este necesara introducerea tuturor celor 10 caractere. Daca analiticul contine mai putin de 10 caractere, este necesara adaugarea semnului ^ (Shift+6) in locul spatiului lasat de campul necompletat.

De exemplu: A2^^^^^^^^.

     In momentul emiterii raportului este posibila afisarea articolelor in urmatoarele feluri:
     Pentru vizualizarea definitiilor fiecaruia dintre caracterele din campul analiticului, apasati tasta F7 sau selectati optiunea Cautare din meniul click dreapta.

  • Denumire suplimentara: Denumirea suplimentara sau in engleza a articolului.
  • U.M.: Unitatea de masura a cantitatilor din documentele de vanzare / cumparare. De exemplu: volum, kilograme, etc.
  • Greutate: Greutatea in kilograme a unui articol. In momentul emiterii facturilor de vanzare si a avizelor de expeditie, WizCount poate calcula greutatea totala a articolelor. De asemenea, este posibila folosirea acestei informatii pentru a diferentia cheltuielile de transport in documentele de export.
  • Depozit: In aceasta sectiune se introduce depozitul implicit in care este depozitat articolul. Pentru a vizualiza lista cu depozite (inclusiv numele depozitelor), apasati F7 sau selectati optiunea de Cautare din meniul click dreapta.
  • Cod de bare: Numarul codului de bare al articolului. Nu este necesara completarea acestui camp, daca cheia articolului este, de asemenea un numar cod de bare.
  • Fisier: In acest camp este posibila introducera numelui unui fisier ce este in raport cu fisa articolului. (de exemplu: fisierele ce contin imagini si informatii despre articol). Pentru selectarea unui fisier ce urmeaza sa fie introdus in acest camp, apasati butonul Alegerea fisierului.
  • Cod reducere: Codul de reducere este baza tabelului reducerilor si al comisioanelor pentru agentii de vanzari. Articolele sunt clasificate in grupe, astfel incat pentru fiecare grup de articole sa fie oferita aceeasi reducere.
  • %Reducere generala: Reducere in actuala promotie (de exemplu: reducere pentru sfarsit de an, lichidari de stocuri, etc.).
  • Pret vanzare: Pretul de vanzare al articolului si moneda (Lei, Euro, $, s.a.m.d.) in care este afisat pretul.
  • Pret ultima cumparare: Pretul articolului la ultima achizitie si data la care s-a introdus aceasta achizitie.
  • Valoare stoc: Pretul articolului in lei pe unitate, aflat in depozitul de garantie, in urma calcularii valorii stocului, prin metoda medie sau FIFO. Programul actualizeaza pretul in momentul emiterii raportului calculului valorii stocului.
  • Cont de stoc / Cont de venituri (cu TVA) / Cont de venituri (scutit de TVA): Se poate atribui fiecarui articol un cont de cheltuieli sau venituri.
  • Stoc articol: Programul prezinta in acest camp stocul articolului. Evident, aceasta informatie este prezentata in acest ecran numai pentru vizualizare, neputandu-se modifica. Daca stocul articolului nu este corect (din cauza unei disfunctionalitati a programului) prin apasarea butonul Actualizare, WizCount va recalcula stocul articolului din documentele permanente.

 

    La deschiderea unui nou articol este necesara selectarea primei optiuni – articol individual.

 

     Daca se doreste paginarea printre cateva articole, se poate selecta a doua optiune, grupe de articole conform selectiei, sau a treia optiune, tot fisierul de articole. Atunci cand nomenclatorul articolelor este mare, se recomanda paginarea prin tot fisierul articolelor, dar sa se limiteze paginarea la un anumit interval, pentru ca trecerea intre fise sa nu fie inceata.
     La paginarea dupa un grup de articole, WizCount va afisa un ecran in care se determina selectia grupei de articole.

 ATENTIE : Daca a fost introdus un cod de identificare al articolului care nu exista, programul il defineste deja in baza de date chiar daca nu a fost completat nimic referitor la denumire, preturi de vanzare, unitati de masura. Ulterior aceste produse create din greseala pot fi sterse din baza de date.

 

Operatiuni suplimentare

     Fisa articolului contine mai multe campuri ce nu pot fi afisate pe acelasi ecran. In continuare este prezentata lista de operatiuni suplimentare in care sunt introduse si actualizate informatiile despre articol. Pentru a ajunge la fiecare dintre aceste operatiuni, selectati butonul Opt.Supl. (Operatiuni suplimentare),

 

si selectati una din urmatoarele operatiuni:

  • Preturi de Lista (se definesc listele suplimentare de preturi de vanzare)
  • Stocuri in Depozite (programul va calcula in mod automat stocul din depozite pentru
  • produsul respectiv)
  • Date, Sume si Observatii Aditionale (campuri suplimentare folosite la necesitate)
  • Fisa Articol – Inregistrarile din gestiune ale articolului (aceasta fisa se poate emite pe o anumita perioada si contine toate miscarile cu articolul respectiv pe perioada selectata).
  • Stergere Articol – Stergerea articolului curent cu conditia sa nu se fi inregistrat inca operatiuni cu acest articol.
  • Copiere de la alt Articol – Copierea informatiilor pentru un articol de la un alt articol.

     Pentru a usura introducerea datelor se poate apela si aceasta optiune. In principiu ea functioneaza in modul urmator: se introduce cheia noua de produs si se apeleaza aceasta optiune. In acel moment TOATE informatiile referitoare la detaliile codului apelat sunt copiate in fisa codului nou (denumire, denumire suplimentara, grupa de produse, pretul de vanzare s.a.m.d.), urmand ca informatiile specifice codului nou sa fie schimbate (denumire, denumire suplimentara, etc ...). NU sunt copiate informatiile suplimentare.

  • Numar de Articole in Fisier – Numarul total al articolelor in fisier.

 

Definirea valorilor implicite

     Pentru a defini valorile implicite pentru articole selectati butonul Implicit pentru a afisa ecranul in care sunt inregistrate valorile implicite.

In acest ecran se pot defini valorile ce vor aparea ca implicite la deschiderea de noi articole.

La incheierea introducerii valorilor implicite se selecteaza butonul Activare.

Pentru a anula valorile implicite se selecteaza butonul Anulare.

(0 voturi)
Acest articol a fost de ajutor
Acest articol nu a fost de ajutor

Comentarii (0)
Adauga un comentariu nou
 
 
Numele complet:
Email:
Comentarii: