Baza de Cunostinte
Instructiuni: > SETARI / DEFINITII
DESCHIDERE DE SOLDURI INITIALE SI RULAJE
Adaugat de Natalia Delimarschi, lastmodifiedby Natalia Delimarschi on 27 noiembrie 2023 05:48 p.m.

     Introducerea soldurilor inițiale se face cu tipurile de tranzacții SID (Sold Inițial Debit) și SIC (Sold Initial Credit). Aceste tipuri de tranzacție se definesc în Contabilitate / Tipuri de tranzactie astfel:

     Pentru introducerea soldurilor inițiale la inceputul anului curent se deschide o nota contabilă noua din Contabilitate /Operațiuni Contabile / Note contabile.

     Se va deschide fereastra de introducere a inregistrărilor contabile (Nota Contabilă temporară)
În acesta fereastra puteți să introduceți soldurile contului.
     Dacă nu ați mai deschis până la moment solduri inițiale pe conturi, deschideți o nota contabilă nouă, iar dacă aveți deja o nota contabilă deschisă cu solduri inițiale alegeți-o din lista notelor contabile temporare.
     Pentru crearea Notei Contabile se apasă butonul ‘Nota noua’, apare fereastra cu numărul urmatoarei note care se deschide, se bifează tipul de nota (Normala), la descriere se scrie ce tranzacții urmează să se facă în acea nota și se apasa butonul ‘Aprobare’.

     Conturile cu sold debitor vor fi introduse cu tip de tranzacție SID, cele cu sold creditor vor fi introduse cu tip de tranzacție SIC.

Exemplu:

Apare fereastra în care se introduc tranzacțiile necesare:

     Pentru a introduce soldul inițial pe un cont este necesar de completat urmatoarele câmpuri în nota contabilă:

  • Tr – pentru deschiderea soldului debitor se va introduce tipul de tranzacție SID iar pentru introducerea soldului creditor se va introduce tipul de tranzacție SIC.
  • Data – se va introduce data (în format dd/mm/yyyy) cu o zi mai mică decât data de introducere a soldului. De regulă se introduce ultima data a lunii precedente (ex. pentru deschiderea soldului la data de 01/01/20019 in acest camp se va introduce data de 31/12/2018).
  • DataScadenta – se completează identic cu câmpul Data. In cazul deschiderii soldului pe clienți sau furnizori în acest câmp se poate introduce data formării acestui sold.
  • ContDebit – în cazul introducerii soldului debitor conform tipului de tranzacție SID în acest câmp este necesar să completați cheia contului cu sold debitor (în locul semnului de intrebare care apare din tipul de tranzacție). Dacă nu cunoașteți cheia de cont puteți apela la regimul de căutare F7. In cazul introducerii soldului creditor conform tipului de tranzactie SIC în acest câmp programul va completa automat contul 999 “Deschidere solduri inițiale”
  • ContCredit – în cazul introducerii soldului debitor conform tipului de tranzacție SID în acest câmp programul va completa automat contul 999 “Deschidere solduri inițiale”. In cazul introducerii soldului creditor conform tipului de tranzacție SIC în acest câmp este necesar să completați cheia contului cu sold creditor (in locul semnului de intrebare care apare din tipul de tranzacție). Dacă nu cunoasteți cheia de cont apelați la regimul de căutare F7.
  • Suma in lei – suma soldului în lei
  • Suma in valuta – dacă este necesar se completează echivalentul în valuta a sumei în lei conform cursului de schimb din data tranzacției. De obicei se completează pentru conturile pe care există mișcări și în valuta.

     După ce ați completat toate câmpurile necesare, pentru a introduce soldul pe următorl cont, faceți clic cu șoricelul pe urmatoarea linie de tranzacție și repetați procedura descrisă mai sus.    După ce ați introdus și ați verificat soldurile apăsați butonul Validare Nota. Pentru a ieși din nota contabilă fără a valida tranzacțiile apăsați butonul Iesire.

     In asa caz, următoare data când veți continua introducerea soldurilor inițiale va trebui să alegeți nota contabilă respectivă din lista note contabile – butonul Selectie Nota Contabile

     Dacă se începe cu WizCountul în cursul anului - există și solduri inițiale și rulaje precedente.
     Introducerea soldurilor inițiale de la începutul anului se face respectând procedura de mai sus.
    Pentru rulaje se pot folosi aceleași tipuri de tranzacții (SID și SIC) sau se creează altele noi pe aceeași structura (RD și RC). Sumele reprezintă totalul de la 01.01. anul current, la sfârșitul ultimei luni inchise, urmând ca în continuare să se lucreze în WizCount.
    Pentru introducerea rulajelor se poate deschide o nota contabilă noua.
   Rulajele se pot inregistra pe fiecare luna, sau cumulat în toată perioada de la inceputul anului până la ultima zi din luna inchisă.

 

Verificare introducere solduri initiale

    Pentru a verifica soldurile inițiale trebuie de emis raportul “Balanța de solduri” din meniul Rapoarte>Contabilitate>Balante>Balanta de solduri.

     In fereastra care apare completați următoarele condiții:

Sintetic de la: codul sintetic necesar la: codul sintetic necesar

Data de la: 01/01/1980 ramane neschimbata data la: (data necesară)

Tip nota contabila: Normala

Tip fisier: Permanent, Temporar

 

Pentru afisarea raportului la ecran apăsați butonul Emitere.

 

Exemplu de raport

(0 voturi)
Acest articol a fost de ajutor
Acest articol nu a fost de ajutor

Comentarii (0)
Adauga un comentariu nou
 
 
Numele complet:
Email:
Comentarii: