Baza de Cunostinte
Instructiuni: > SETARI / DEFINITII
DEFINIRE TIPURI DE TRANZACTII
Adaugat de Natalia Delimarschi, lastmodifiedby Natalia Delimarschi on 27 noiembrie 2023 05:47 p.m.

     Tipul de tranzactie reprezinta o formula contabila predefinita pentru introducerea datelor in contabilitate; se poate defini un tip de tranzactie pentru tipurile de operatiuni principale care se inregistreaza in sistem. Nu este obligatoriu ca fiecare tranzactie contabila sa aiba tipul de tranzactie completat, dar pentru operatii curente de acelasi tip, care se repeta in mod frecvent, folosirea tipurilor de tranzactii are ca efect cresterea vitezei de lucru, deoarece completand tipul de tranzactie se vor inscrie automat in tranzactie unul sau mai multe conturi.
       Un tip de tranzactie defineste tranzactiile in mod automat, in functie de tipul documentului. El va indica ce conturi se vor credita si ce conturi se vor debita, si in ce proportie. De exemplu: o factura pentru un client va credita conturile de venituri si TVA colectat si va debita contul de clienti.
       Totusi, este obligatorie completarea tipului de tranzactie pentru acele operatii ce contin sume care trebuie sa se regaseasca pe jurnalele de vanzari, cumparari). Acestea trebuie setate corespunzator in meniul Rapoarte/Contabilitate/Rapoarte periodice/Jurnal cumparari/Vanzari. Pentru definirea tipurilor de tranzactie, selectati din meniul Contabilitate, submeniul Tipuri Tranzactie.

 

 


      WizCount va afisa urmatorul ecran:

Dupa introducerea codului nou apasati tasta TAB sau ENTER, dupa ce vor aparea cimpurile suplimentare.
In fereastra Tipuri de Tranzactii care se deschide in acest moment se pot defini noi tipuri de tranzactii, si se pot de asemenea modifica sau sterge tipurile de tranzactii create anterior. Meniul se compune din 3 sectiuni:

  • Codul, numele si detaliile privind tipul de tranzactie respectiv,
  • Conturile debitoare,
  • Conturile creditoare.

     In prima sectiune se completeaza datele de identificare a tipului de tranzactie respectiv, adica numele, codul si detalii – camp in  care se poate inscrie o explicatie mai detaliata  a continutului  tipului de tranzactie care se defineste.
     Importanta completarii acestor campuri este urmatoarea:

     Codul tipului de tranzactie este cel care apare in nota contabila, acolo se poate trece direct codul tipului de tranzactie sau se poate efectua o cautare a acestuia in functie de numele tipului de tranzactie sau chiar de cod, in momentul cautarii dupa un anumit criteriu sunt afisate atat codul cat si numele tipului de tranzactie.
     Numele tipului de tranzactie este un criteriu de cautare si selectie in momentul utilizarii tipului de tranzactie, deci este o informatie care trebuie completata in mod obligatoriu.
     Campul “Detalii” se poate completa sau nu, dupa dorinta; in cazul in care acesta este completat va aparea implicit in tranzactiile contabile in care s-a folosit tipul de tranzactie respectiv, in campul “Detalii” din nota contabila.
     In a doua sectiune se trec conturile debitoare din tipul de tranzactie – poate fi inscris unul sau mai multe conturi in functie de felul tipului de tranzactie care se defineste, daca acesta cuprinde sau nu mai multe conturi debitoare.
    Se pot crea tipuri de tranzactie care sa nu aiba completat nici un cont debitor, daca tipul de tranzactie este unul general, folosit cu mai multe conturi debitoare diferite de la o tranzactie la alta. In acest ultim caz se foloseste un simbol generic, respectiv semnul intrebarii “?” in tipul de tranzactie, urmand ca in nota contabila acest semn sa nu apara, dar pe pozitia corespunzatoare acestuia in tranzactie sa fie completat un cont.

     Completarea contului debitor se poate face apeland fereastra de cautare a conturilor cu tasta functionala F7, moment in care se deschide automat fereastra de mai jos:

 

     Odata completata cheia contului debitor apare automat si denumirea contului respectiv (denumirea din fisa de cont). In aceeasi sectiune exista si campul “%” dupa care se face automat divizarea sumelor in nota contabila, in cazul in care exista mai multe conturi pe debit sau pe credit si exista sume partiale.
In cazul in care tipul de tranzactie este “cont la cont” (un singur cont pe debit si un singur cont pe credit), in acest camp se completeaza valoarea 100.
     Alta setare obligatorie este marcarea contului principal, in sensul ca atat in debit, cat si in credit contul sau unul dintre conturile inscrise trebuie marcat ca fiind cont principal, aceasta marcare fiind valabila si in cazul semnului generic “?“. Aceasta marcare se efectueaza intr-un check-box – Cont princ care apare in dreapta campului “%”. 

     In partea dreapta a conturilor debitoare sau creditoare exista un camp de Total, care arata suma procentelor atribuite conturilor debitoare si creditoare.
     Totalul debitor trebuie sa fie egal cu totalul creditor ca sa se poata valida tipul de tranzactie nou creat, altfel apare mesajul de eroare urmator:

    Mesajul trebuie inchis si apoi trebuie de asemenea corectate procentele de participare a conturilor in tranzactie, astfel incat sa existe egalitate intre debit si credit.

     In sectiunea a treia exista si trebuie completate aceleasi campuri ca si in sectiunea a doua, singura diferenta fiind aceea ca se refera la conturile creditoare.

Exemplu:

 

     Daca contul e completat in tipul de tranzactie, in momentul completarii tipului de tranzactie in nota contabila va aparea automat:

 

 

     De asemenea, odata selectat un tip de tranzactie in nota contabila, in partea de jos a ecranului vor aparea completate numele conturilor/contului si detaliile din tipul de tranzactie. Daca tipul de tranzactie nu este “cont la cont” si cuprinde mai multe conturi pe debit sau pe credit, in metoda condensata de introducere a datelor in sistemul WizCount va aparea numai contul principal, dar in metoda detaliata vor aparea toate conturile definite in tipul de tranzactie:

  • In metoda condensate:

  • In metoda detaliata:

     Paginarea prin tipurile de tranzactii definite anterior poate fi realizata in felul urmator:

 

     Se apasa pe butoanele cu sageata in sus sau in jos. Astfel se efectueaza o paginare prin tipuri de tranzactie in ordinea in care acestea au fost definite sau in ordine inversa (cu sageata in sus sau in jos).
Stergerea tipului de tranzactie definit anterior se face prin click cu mouse-ul pe butonul Sterg. Dupa apelarea acestei functii se cere o confirmare suplimentara inainte de executarea comenzii, fereastra de confirmare fiind urmatoarea:

 

     Modificare tip de tranzactie creat initial intr-o anumita structura (nume, detalii, conturi si procente pe debit si credit).
     Procedura de modificare este urmatoarea:

  • se aduce pe ecran tipul de tranzactie a carui modificare se doreste (prin paginare sau cautare),
  • se da click pe butonul Modificare tip tranzactie (nu se poate modifica tipul de tranzactie fara a apela butonul de modificare, campurile fiind blocate si de culoare gri; numai dupa ce se da comanda de modificare aceste campuri pot fi modificate).

     Toate modificarile aduse tipului de tranzactie respectiv trebuie sa respecte conditiile prezentate anterior:

  • egalitate debit-credit,
  • marcare conturi principale,
  • sa nu existe conturi duplicate in tipul de tranzactie etc.

     Dupa efectuarea modificarilor salvarea acestora se efectueaza cu butonul Actualizare, moment in care tipul de tranzactie este salvat cu noile modificari, iar ecranul revine la meniul de introducere a tipurilor de tranzactii noi.

 

(0 voturi)
Acest articol a fost de ajutor
Acest articol nu a fost de ajutor

Comentarii (0)
Adauga un comentariu nou
 
 
Numele complet:
Email:
Comentarii: