Baza de Cunostinte
Instructiuni: > SETARI / DEFINITII
CREAREA CENTRELOR DE COST
Adaugat de Natalia Delimarschi, lastmodifiedby Natalia Delimarschi on 27 noiembrie 2023 05:47 p.m.

     Un Centru de Cost (engleză cost center) este locul unde se colectează costuri. Se creează în funcție de domenii de responsabilitate, diferențieri zonale, funcționale, organizatorice sau după criterii de alocarea costurilor. Centrul de cost este un concept definit în scopul acumulării și delimitării pe categorii de costuri în contabilitatea de gestiune a unei părți a intreprinderii, de regulă un departament. Exemple pentru centre de cost sunt: centru de cost materiale, producție, cercetare și dezvoltare, administrare, desfacere.
     O extindere a sferei conceptului de centru de cost este centrul de profit care adună și venituri și permite analizarea profitabilității pe segmente.
Cu ajutorul programului WizCount, puteti emite rapoarte de calcul a costurilor. Pentru aceasta, trebuie sa indicati modul de calcul ale costurilor pentru fiecare tranzactie ce contine conturi de cheltuieli/venituri.
     Exista doua tipuri de coduri de calcul ale costurilor: cele destinate centrilor de profit si cele destinate cheltuielilor indirecte.
     Exemple de centri de profit: departamente, sectii, proiecte, comenzi mari, etc.

     Exemple de cheltuieli indirecte: facturi pentru energia electrica, gaz, apa, telefon, chirie, etc.
Modul de apelare a ecranului de introducere in sistem a centrelor de cost este urmatorul: Meniul Contabilitate optiunea Centre de cost,

dupa care este activ ecranul de mai jos:

     Aceast ecran este setat implicit pe optiunea de adaugare centri de cost in fisier, dupa completarea unui cod nou sau existent apar pe ecran si celelalte campuri care pot fi completate sau modificate
     In acest ecran trebuie completate urmatoarele campuri: cod, denumire centru de cost, analitic, sintetic si de asemenea trebuie marcat tipul – daca este centru de cost sau cheltuiala indirecta.

Codificarea centrilor de cost se efectueaza astfel:

  • Codul centrului de cost: este compus din 5 caractere alfanumerice.
  • Denumirea centrului de cost: (maximum 50 de caractere),
  • Analitic: filtru pentru rapoarte (maxim 10 caractere)
  • Sintetic: filtru numeric (de exemplu daca dorim sa impartim centri de cost pe categorii)

      Alta optiune activa in meniul de definire a centrilor de cost (dupa definirea/alegerea unui centru de cost) este “Stergere centru de cost” (Butonul Sterg); odata lansata comanda de stergere apare o fereastra in care trebuie confirmata inca o data comanda de stergere.
     Cautarea in nomenclatorul de Centre de Cost, necesara atunci cand se doreste modificarea unui centru de cost sau cand se introduc in sistem tranzactii cu conturi de cheltuiala se initiaza prin aceeasi tasta functionala F7 ca si cautarea in nomenlcatorul de conturi, tipuri de tranzactie, articole etc.
     La emiterea unui raport de calcul a costurilor, programul calculeaza cheltuielile directe ale fiecarui centru de profit si imparte cheltuielile indirecte intre centrii de profit, in functie de criteriul pe care l-ati stabilit (criteriu denumit factor de alocare).

     Lista factorilor de alocare poate fi completata suplimentar sau poati fi modificata. Pentru a schimba lista factorilor alocare trebuie de apasat butonul Modificare Factori Alocare.

     Pentru impartirea cheltuielilor indirecte intre centrii de profit, in functie de criteriul pe care l-ati stabilit trebuie de selectat optiunea Cheltuiala Indirecta si de ales metoda de repartizare a costurilot indirecte (Repartizarea costurilor indirecte dupa?)

(0 voturi)
Acest articol a fost de ajutor
Acest articol nu a fost de ajutor

Comentarii (0)
Adauga un comentariu nou
 
 
Numele complet:
Email:
Comentarii: