Baza de Cunostinte
Instructiuni: > GESTIUNEA
Actualizare dupa inventar
Adaugat de Natalia Delimarschi, lastmodifiedby Natalia Delimarschi on 15 decembrie 2023 11:08 a.m.

      Introducerea rezultatelor inventarierii bunurilor materiale se poate efectua in documentul Actualizare dupa Inventar (Documente>Miscari Stocuri>Actualizare dupa Inventar).

 Nota: Inainte de introducerea rezultatelor inventarierii trebuie sa emiteti raportul Calcul Costrui Stoc pana la data efectuarii inventarierii si sa actualizati pretul de    cost calculat in una din listele de preturi, pe care ulterior sa o folositi in documentul Actualizare dupa Inventar

Emitere raportul Calcul Costrui Stoc si actualizarea  pretul de cost calculat

      Se alege perioada pentru care se face calculul si grupul obiectelor de inventar (sintetic=213), se alege metoda de evaluare. In fila Optiuni raport se bifeaza optiunea Inregistrare contabilitate si alege Nota contabila si se apasa Emitere.

Pe ecran va aparea raportul Calcul costuri stoc. Apoi din meniu trebuie de selectat optiunea Inainte:

Pe ecran va aparea raportul Balanta de gestiune. Din meniu Optiuni trebuie de selectat optiunea Actualizare pret:

 

In fereastra  Actualizare pret setati pretul initial si pretul final (Posta Moldovei : pret initial - Pret 5, pret final – Pret6):




Actualizare dupa Inventar

Documente->Miscari Stocuri->Actualizare dupa Inventar

 Pentru a introduce un document nou, in ecranul apasati pe butonul "FaraCont".

       Programul va trece automat pe pagina Selectie tranzactii pentru inventar unde va trebui sa indicati criteriile de selectie pentru introducerea inventarului, cum ar fi: articolele, depozitul, data la care se face inventarul si alte optiuni. Vedeti mai jos un exemplu de completare a filtrelor pentru introducerea inventarului.

Atentie! Recomandam introducerea inventarului pentru fiecare depozit separat. Pentru aceasta este necesar sa indicati in rubrica Selectie tranzactii, in campul         Depozit De la ... La numarul depozitului la care se face inventarierea (de ex. de la 1 la 1). Daca se va selecta un interval de depozite, de ex. de la 1 la 2,                     atunci programul va selecta stocul articolelor din ambele depozite si il va inregistra in depozitul 1.

Completarea campurilor 

In rubrica Selectie articole:

  •   Cheie De la ... La - completati intervalul cheilor de articole pentru care se efectueaza inventarierea
  •   Sintetic De la ... La - completati intervalul codurilor sintetice pentru care se efectueaza inventarierea
  •   Cheie De la ... La - completati intervalul cheilor de articole pentru care se efectueaza inventarierea
  •   Analitic - completati analiticul articolelor pentru care se efectueaza inventarierea

NU este obligator sa completati toate filtrele indicate mai sus. Este suficient sa completati doar unul din ele, de ex. Sintetic De la ... La.

 

In rubrica Selectie tranzactii:

  • Sucursala De la ... La - completati codul sucursalei la care se efectueaza inventarierea. Recomandam sa specificati o singura sucursala pe document si nu un interval de sucursale. Daca nu urmariti stocurile pe sucursale, lasati campul cu valorile implicite.
  • Depozit  De la ... La - completati codul depozitului la care se efectueaza inventarierea. Recomandam sa specificati un singur depozit pe document si nu un interval de depozite.
  • Agent  De la ... La - completati codul agentului la care se efectueaza inventarierea. Recomandam sa specificati un singur agent pe document si nu un interval de agenti. Daca nu urmariti stocurile pe agenti, lasati campul cu valorile implicite.
  • Detalii  De la ... La - completati detaliile dupa care se vor selecta tranzactiile pentru calcularea stocului.  Daca nu urmariti stocurile pe anumite detalii, lasati campul cu valorile implicite.
  •  Tranzactii pana la data - completati data la care se efectueaza inventarierea. Aceasta va reprezenta si data emiterii documentului Actualizare dupa inventar.

 

     Daca tineti evidenta stocului de articole dupa loturi de inventar trebuie sa bifati optiunea Selectie articole dupa: si apoi sa bifati optiunea Lot de inventar.

 Selectie articole cu sold 0 - bifati aceasta optiune daca este necesar de inclus in document si articolele care au stocul egal cu 0 la data efectuarii inventarierii.

 Selectie articole fara tranzactii  - bifati aceasta optiune daca este necesar de inclus in document si articolele care nu au avut nici o miscare in gestiune stocuri. Programul va bifa automat si optiunea Selectie articole cu sold 0 .

      Dupa ce ati completat toate filtrele conform cerintelor Dvs., treceti pe pagina Setare valori implicite. Pe aceasta pagina la rubrica Pret trebuie sa indicati ce pret va fi folosit pentru ajustarea valorii stocului dupa inventar.

      Recomandam sa selectati optiunea Lista de preturi si sa selectati acea lista de preturi in care a fost actualizat pretul de cost calculat din raportul Calcul Costuri Stoc la data inventarierii. Vedeti mai jos un exemplu de completare a pretului.

 

     Dupa ce ati selectat pretul ce va fi folosit pentru ajustarea valorii stocului dupa inventar, treceti inapoi pe pagina Selectie tranzactii pentru inventar si apasati butonul Strangere articole ptr raport.

Programul va selecta articolele care corespund conditiilor de selectie si va crea liniile documentului Actualizare dupa inventar.

Dupa finalizare campurile din acest ecran vor primi fundal sur. Treceti pe pagina Actualizare inventar pentru a introduce diferentele numarate la inventariere.

In acest ecran, in coloana Sold inventar, trebuie sa introduceti cantitatea numarata in procesul inventarierii.

Programul va calcula automat diferenta intre cantitatea introdusa si stocul reflectat in coloana Sold in fisa.

Cantitatea din coloana Sold in fisa reprezinta stocul existent inregistrat in sistemul informatic.

     Pozitiile pe care se produc diferente vor fi marcate automat de catre program (coloana Actual.). Daca pe anumite pozitii nu exista schimbari de stoc - cantitatea numarata coincide cu cantitatea inregistrata in sistemul informatic - lasati cantitatea neschimbata in coloana Sold inventar.

    Dupa ce ati introdus toate cantitatile numarate apasati butonul Emitere pentru a valida documentul.

     Daca in document vor fi prezente pozitii fara schimbari (nu vor fi marcate pentru actualizare), programul va sterge automat aceste linii si va efectua miscarea doar pe articolele pe care exista diferente.

     La intrebarea de confirmare pentru stergerea acestor linii raspundeti cu YES pentru a continua emiterea documentului.

Programul va tipari la imprimanta documentul de actualizare inventar in formatul prestabilit de catre sistem.

     Daca din diverse motive doriti sa anulati operatiunea de actualizare in urma inventarierii, trebuie sa accesati meniul Opt Supl>Anulare actualizare in urma inventarului

In fereastra care se va deschide trebuie sa indicati numarul si data documentului de actualizare inventar pe care doriti sa-l anulati si apasati butonul Emitere.

(0 voturi)
Acest articol a fost de ajutor
Acest articol nu a fost de ajutor

Comentarii (0)
Adauga un comentariu nou
 
 
Numele complet:
Email:
Comentarii: