Baza de Cunostinte
Instructiuni: > GESTIUNEA
SETARE TRANZACTII DESCARCARE DE GESTIUNE (Raport Calcul Costuri Stoc)
Adaugat de Natalia Delimarschi, lastmodifiedby Natalia Delimarschi on 15 decembrie 2023 11:37 a.m.

Inregistrarea automata a tranzactiilor de Descarcare de Gestiune este disponibila din raportul Calcul Costuri Stoc>Balanta de Gestiune>Optiuni>Tranzactii Descarcare de Gestiune, emis cu optiunea Inregistrare contabilitate.

Setarile obligatorii, care trebuie efectuate sunt urmatoarele:

  • conturile de clienti trebuie sa aiba setat la cont principal Clienti
  • conturile de stoc folosite in articole trebuie sa aiba setat la cont principal Cheltuieli
  • conturile de cheltuieli folosite pentru descarcarea de gestiune trebuie sa aiba setat la cont principal Cheltuieli
  • In fisa de definitii a articolului trebuie sa fie completat campul Cont de stoc cu contul la care se tine evidenta stocului pentru articolul dat (de.ex 2111, 2161, 2171 etc.)
  • In fisa de definitii a articolului trebuie sa fie completat campul Cont de cost vanzari cu contul la care se inregistreaza costul vanzarilor pentru articolul dat (de.ex 7141, 7111, 7112 etc.)

La completarea documentelor de vanzare (Factura fiscala, Factura agent, Aviz de expeditie, Aviz de expeditie agent etc) catre conturi de clienti programul va completa automat pe linia articolului din document in campul Cont de cost vanzari cheia contului de cost setata in fisa articolului.

La completarea documentelor de iesire care nu influenteaza contabilitatea ( Aviz de expeditie, Aviz de expeditie agent, Raport de productie - fii etc) catre conturi de cheltuieli programul va completa automat pe linia articolului din document in campul Cont de cost vanzari cheia contului din document.

Observatie: In interfata documentului Raport de productie nu exista campul Cont de cost vanzari pe liniile fiilor. Actualizarea acestui camp se efectuaza automat in momentul emiterii documentului, daca cheia contului difera de "FaraCont" si are setat la cont principal Cheltuieli.

 Campul Cont de cost vanzari de pe linie document este redactabil si poate fi modificat de catre utilizator (de ex. daca se doreste sa se introduca un document cu diferite conturi de cheltuieli pe linie articol).

Deasemenea campul Cont de cost vanzari de pe linie document este redactabil si in documentele validate si pentru corectarea acestui camp nu este necesara Anularea si Copierea documentului.

 

Generarea tranzactiilor de descarcare de gestiune.

 Pentru a genera tranzactii de descarcare de gestiune este necesar sa emiteti raportul Calcul Costuri Stoc cu optiunea Inregistrare contabilitate, asa cum este mentionat la inceputul acestei instructiuni. De obicei raportul de descarcare de gestiune se emite lunar, dupa ce au fost introduse in sistem toate documentele primare pentru luna de calcul. Data pentru tranzactiile de descarcare de gestiune va fi data finala selectata pe forma initiala de selectare a conditiilor pentru raport (de obicei data sfarsitului de luna).

Daca va fi bifata optiunea Nota noua programul va crea o nota contabila noua in care va inregistra tranzactiile de descarcare de gestiune.

Daca se doreste ca tranzactiile de descarcare de gestiune sa fie inregistrate intr-o nota contabila anumita, scoateti bifa de la optiunea Nota noua si selectati din lista nota contabila necesara.

Pentru a inregistra tranzactiile de descarcare de gestiune apasati pe butonul Emitere. Dupa ce apare pe ecran raportul Calcul Costuri Stoc apasati pe butonul INAINTE > din bara de meniu a raportului, pentru a trece la pasul urmator - Balanta de Gestiune-Cantitativ/Valoric.

Din bara de meniu a raportului Balanta de Gestiune-Cantitativ/Valoric selectati Optiuni>Tranzactii Descarcare de Gestiune.

Programul va afisa pe ecran Raportul Tranzactii Descarcare de Gestiune, care va contine tranzactiile cu sumele de cost calculate conform conditiilor raportului Calcul Costuri Stoc si conturile corespondente conform datelor inregistrate in documentele de iesire din perioada selectata pe raport.

Pentru a transmite tranzactiile in contabilitate selectati din bara de meniu a raportului punctul Optiuni>Emitere Tranzactii. Dupa finalizare programul va da un mesaj cu numarul notei contabile in care au fost inregistrate tranzactiile contabile. Nota contabila se va afla in stare temporara.

Daca in documentele de iesire nu va fi completat campul Cont de cost vanzari atunci in Raportul Tranzactii Descarcare de Gestiune se va afisa semnul "?" in coloana Debit, iar in coloana Detalii se va afisa cheia articolului si tipul de document in care nu este completat acest camp.

Daca in fisa articolului nu va fi completat campul Cont de stoc atunci in Raportul Tranzactii Descarcare de Gestiune se va afisa semnul "?" in coloana Credit, iar in coloana Detalii se va afisa cheia articolului si tipul de document in care nu este completat acest camp.

In asa caz tranzactiile din raport nu pot fi emise. Va trebui sa identificati documentele si articolele in cauza si sa completati campurile corespunzator.

Daca la selectarea conditiilor raportului Calcul Costuri Stoc va fi bifata optiunea Tranzactii pe Centri Cost, tranzactiile de descarcare de gestiune vor fi grupate si generate dupa centri de cost.

Daca la selectarea conditiilor raportului Calcul Costuri Stoc va fi bifata optiunea Raport pe filiale, tranzactiile de descarcare de gestiune vor fi grupate si generate dupa filiale.

Daca la selectarea conditiilor raportului Calcul Costuri Stoc va fi bifata optiunea Raport detaliat, tranzactiile de descarcare de gestiune vor fi grupate si generate dupa tipul de document.

Mai jos vedeți un exemplu de raport cu toate optiunile disponibile selectate:

(0 voturi)
Acest articol a fost de ajutor
Acest articol nu a fost de ajutor

Comentarii (0)
Adauga un comentariu nou
 
 
Numele complet:
Email:
Comentarii: